Foto: Wall Street Journal

Uprava Univerzitetske štampe Oksforda, jednog od najpoznatijeg izdavača rečnika u svetu, ove godine nije uspela da izabere reč godine, kao što to čini tradicionalno.

-Svake godine biraju se reč ili izraz godine po izboru najopsežnijeg referentnog rečnika engleskog jezika, koji odražavaju opšte raspoloženje ili preokupacije stanovništva u proteklih dvanaest meseci- stoji u objavi izdavača. -Ali, u 2020. godini, baš kao i u našoj svakodnevici, engleski jezik pretrpeo je velike promene, brzo se i više puta prilagođavajući svetskim događajima.

Zato je Oksford napravio popis koji prati godišnja zbivanja, u kako navode “godini bez presedana”. Na listi su se našle reči i izrazi poput “bush fires” (požari niskog rastinja) koji su opustošili Australiju, “impeachment” (politički postupak za opoziv, pobijanje) i “acquittal” (oslobađajuća presuda) koji su se češće koristili kada se, sada već bivši američki predsednik Donald Tramp suočio s problemima u Kongresu.

Pandemija je donela brojne reči na popisu: “lockdown” (zatvaranje), “circuit breaker” (kratko zatvaranje), “shelter-in-place” (službena odredba izdata za vreme vanrednog stanja kojom se ljudima savetuje da ostanu kod kuće i da ga ne napuštaju ako nije preko potrebno), “remote/ly” (bez fizičkog kontakta) i “unmute” (ponovno uključiti zvuk ili uređaj).

Foto: Foals

Učestalo se koristio i izraz “Black Lives Matter” (Crni životi su bitni) i njegov skraćeni oblik BLM, dok su teorija zavere “QAnon” i “mail-in” (američki izborni glasački listići poslani putem pošte) novijeg datuma.

-Nikada dosad nisam svedočio ovakvoj godini, kada je jezik posredi- rekao je Kasper Gretvol, sa Oksforda.

nsuzivo.rs

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments