Prema Istraživačkom centru Pev, 9 od 10 Amerikanaca slavi Božić, a većina božićnih tradija potiče iz Nemačke iz 16. veka, a neke čak i iz antičke Grčke.

Ukrašavanje jelke- Ova tradicija potiče iz srednjevekovne Nemačke, a nemački i drugi evropski iseljenici su taj običaj preneli tokom 19. veka na ceo svet.

Medenjaci- Iako kraljica Elizabeta I dobija zasluge za rano ukrašavanje kolačići, Nemci tvrde da su oni započeli tradiciju sa medenjacima, a sve je kada su braća Grim napisala “Hansel i Gretel”, odnosno “Ivicu i Maricu”, sa poznatom kućom od slatkiša.

Foto: Pinterest

Ružni džemperi za Božić- Božićni džemperi su postali toliko poznati pre dve decenije, da su zaludeli ceo svet, a industrija ružnih božićnih džemoera je vešemilionski posao.

Foto: Fox Business

Kolač i mleko za Deda Mraza- Poslastice za Deda Mraza i njegove irvase datiraju još iz drevne norveške mitologije.

Božićne i novogodišnje čestitke- Prva zvanična božićna čestitka izrađena je davne 1843. godine u Engleskoj. Na njoj je jednostavno pisalo “Srećan Božić i srećna Vam Nova Godina”.

Lampice- Edvard Džonson, veliki prijatelj Tomas Edisona i njegov učesnik u projektima, došao je na ideju 1882. godine u Njujorku da zaveže sijalice oko jelke. Do 1914. godine svetla su počela masovno da se proizvode.

Božićna zvezda– Ovaj cvet je poreklom iz Meksika, ali je kod nas pravi procvat doživeo pre nekoliko godina i od tada je nezaobilazna za Božiće i Nove godine.

Foto: Ambius

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments