Ona je mama i psihološkinja i preporučuje nam zbog kojih stvari treba da prestanemo sa brigom

       

Psihološkinja i mama troje dece Frensin Zeltser želi da pomogne roditeljima da se manje brinu i više uživaju u roditeljstvu.

“Kao zaposlena mama ne mogu cele dane provesti sa svojim dečacima. Ali puno je važnije kvalitetno vreme koje provodite sa svojom decom. Dok sam sa svojom decom, bilo na sat ili celi dan, odgovaram na njihove zahteve i potrebe. Tokom dana moja deca su sa osobama koji ih takođe uče i pomažu im da se prilagode promenama. Decu vreme odvojeno od roditelja uči autonomiji i nezavisnosti.”

“Kao psiholog razgovaram sa mnogo roditelja koji su zabrinuti zbog razvoja ili ponašanja svog deteta. Uglavnom često moji klijenti nisu sigurni u sebe i pitaju se treba li se binuti ili je nešto čudno kod dece”, kaže psihološkinja Zeltser za Parents. “Roditelji imaju mnogo stvari zbog kojih se treba brinuti, ali ne mogu se oko svega brinuti. Sve dok volimo svoju decu i trudimo se daim osiguramo srećno detinjstvo, radimo najbolje što možemo“, kaže dalje.

Mnogi roditelji osećaju da se moraju pridržavati strogog rasporeda ili će se njihova deca raspasti. Nema sumnje da je deci rutina važna i da imaju koristi od jasnih očekivanja. Deca, kao i većina ljudi, rade bolje kad znaju šta mogu očekivati. Ali promene u vašoj dnevnoj rutini ili rasporedu neće slomiti vašu decu. Možda će se drugačije ponašati kada ih pokušavate vratiti rasporedu. Ali, to je u redu. Rasporedi se mogu prilagoditi, a loše ponašanje može se promeniti.

Usredsredite svoju energiju na upoznavanje prijatelja svoje dece i edukaciju svoje dece o tome kako stvarati prijateljstva. Upišite dete na vanškolske aktivnosti i razgovarajte s njima nakon aktivnosti o tome kako je sve prošlo. U redu je predložiti mu kako se može ponašati. Igranje može pomoći detetu da razvije samopouzdanje, ali i socijalne veštine.

“Ponekad posmatram kako se deca ponašaju loše, ali ne zato što su loša, već zato što su čuli ili svedočili takvom ponašanju. Deca su poput sunđera, sve preuzimaju čak i ako ne obraćaju pažnju. Uvek učim svoju decu da budu pristojna. Takođe vodim iskrene razgovore s njima o tome kako se ponašaju drugi ljudi. Razgovaramo o tome da li se druga osoba mogla drugačije ponašati. Učim ih saosećanju, vaša deca se ne moraju ponašati kao drugi ljudi, ali uvek treba da budu ljubazna. Budite uzor svojoj deci.”

“Umesto da se samo brinete o tome da li je vaše dete srećno ili ne, pitajte svoju decu kako se svakodnevno osećaju i pokušajte ih razumeti. Važno je potvrditi osećaje vašeg deteta i pokazati im da ste tu za njih i da ih slušate“, zaključuje ova majka.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: