Oporavak nakon carskog reza

       

Verovatnoća da će se porođaj završiti carskim rezom danas je veća nego pre 20 godina. 

Iako je nakon operacije i samo rastezanje bolno i žena se ne oseća sposobnom za ustajanje iz kreveta, sestre će ih terati da stoje. To je zato što se time poboljšava cirkulacija i izbegavaju krvni ugrušci.

Ako uzimate jake lekove protiv bolova, dojenje treba odložiti prva tri dana jer se oni mogu preko mleka preneti na bebu, savetuje Helen Birn, fitnes instruktorka pre i posle porođaja i stručnjakinja za zdravlje.

Još jedan koristan savet je imati oko sebe mnogo jastuka kako beba, dok sisa i dok je držite na rukama, ne bi pritiskala rez. Kako bi se telo brže oporavilo, treba vežbati. Birn ističe da lekari upozoravaju kako se ne sme vežbati šest nedelja nakon porođaja, ali to se ne odnosi na hodanje.

“Samo 15 posto trudnica zadovoljava preporučenu aktivnost hodanja od 30 minuta svaki dan, a to pomaže cirkulaciji. Sastav limfne drenaže je presudan i nema svojuu pumpu”, pojašnjava Birn. “Odmah nakon carskog reza i nekoliko nedelja posle ključno je izvesti nešto što se zove ‘konstruktivni odmor’ Lezite na pod, podignite noge na kauč, kolena neka budu pod uglom od 90 stepeni, a ruke raširene. Ovaj položaj pomaže u lečenju jer smanjuje sav mehanički stres u telu.”

“Ova vežba omogućuje da se oslobode hronično napeti mišići u kukovima i donjem delu leđa. Odvojite 10-15 minuta za ovo svaki dan”, savetuje Birn i dodaje kako treba raditi i Kegelove vežbe.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments