Oprezno sa konzumiranjem krompira u trudnoći- povećava se rizik od dijabetesa

       

Britanski naučnici otkrili su da redovno konzumiranje krompira ili proizvoda od krompira (npr. čips) u trudnoći može povećati rizik od dijabetesa.

Visok nivo skroba, koji se nalazi u krumpiru, može podstaći rast šećera u krvi.

Istraživanje je pratilo 21 hiljadu trudnica koje nisu imale nikakvu bolest pre trudnoće. Naučnike je zanimalo šta čini neke trudnice izloženijima pojavi dijabetesa.

Među trudnicama iz studije, gestacijski dijabetes se pojavio kod 854 žene. Primetili su da je rizik od dijabetesa bio 27 posto veći kod trudnica koje su u proseku jele dva do četiri puta nedeljno jela koja su sadržava 100 grama krompira. Kod onih koje su unosile pet ili više porcija krompira nedeljno rizik se popeo do 50 posto.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: