Foto: Medical News Today

Postoji veliko interesovanje za ovu biljku, toliko da su se naučnici i stručnjaci iz industrije okupljali jednom godišnje poslednjih 50 godina na Kalifornijskom univerzitetu na konferenciji na kojoj se raspravljalo o najnovijim istraživanjima o zdravstvenim benefitima oraha.

Drvo oraha raste u svim delovima naše zemlje, a u Evropi je najčešći u mediteranskim zemljama- Grčkoj, Italiji i Francuskoj.

Orasi obiluju melatoninom, vitaminom E i dobri su kao prevencija za loš holesterol. Takođe, veoma su dobar antioksidans.

Foto: Healthline/ Martins Rudzitis

Dobar su izvor biljnog oblika omega-3 masti, što može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca. Nekoliko biljnih jedinjenja i hranljivih sastojaka u orasima mogu da pomognu u smanjenju upale, što je ključni krivac za mnoge hronične bolesti.

Konzumiranje oraha ne samo da vas neguje, već i sa njima unosite hranljive bakterije koje žive u našim crevima. To uključuje povećanje bakterija koje proizvode butirat, masnoću koja neguje creva i unapređuje njihovo zdravlje.

Iako su veoma kalorični, oni mogu da pomognu u kontroli apetita i gladi.

Foto: Medical News Today

Neke studije sugerišu da 28 grama oraha dnevno može da bude deo zdrave ishrane za srce i može pomoći u poboljšanju krvnog pritiska. Njegova konzumacija može pomoći i u očuvanju fizičkih funkcija, poput hodanja.

Orasi sadrže hranljive sastojke koji mogu zaštititi mozak od osštećenja, upala i podržati dobru funkciju kako starite.

Takođe, veoma su važni za muško reproduktivno zdravlje. Redovna konzumacija ovih plodova može pomoći u suzbijanju potencijalnih štetnih efekata na kvalitet i zdravlje sperme.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments