Osam načina kako da prepoznate da vas neko laže

       

Laganje je komplikovana radnja koja zahteva usklađivanje mozga i tela. Mozak izmišljena laž kojoj se telo mora prilagoditi pre, pre nego što bude izrečena. 

1. Velika pauza u govoru

Ako ste sagovornika nešto pitali, ali inače čekate odgovor, a osoba pritom još krade vreme rečenicama poput: “Šta si pitao/pitala?”, prilično je sigurno da vas laže.

2. Izbegavanje pogleda

Oči puno otkrivaju o čoveku, naročito kada nešto pokušava da sakrije. U slučaju da ne govori istinu, osoba će pokušati da izbegne vaš pogled. Gledaće u stranu ili prema gore. Postoji i situacija u kojoj će vas gledati u oči, ali ona spada pod tačku 4.

3. Ostajanje bez daha i suva usta

Laganje je stresno, pogotovo ako u trenu mora da se izmišlja i improvizuje. Pod stresom se aktivira mehanizam preživljavanja “bori se ili beži”. Usta se suše, disanje postaje plitko, ruke se znoje.

4. Preterivanje

Lažov će uvek preterivati u objašnjavanju situacije o kojoj laže, preterano će koristiti gestikulaciju, a možda vas i gledati u oči. Ako čini ovo zadnje prepoznaćete ga po tome što neće treptati.

5. Poker face

Za lažove manje je uvek više, pa na njihovom licu nećete videti previše mimike ili micanja očima.

6. Skrivanje lica

Kada neko govori laž ima veliku potrebu da sakrije svoje lice od publike. To će činiti na način da dodiruje nos, da rukom pokrije usta ili na neki način sakrije oči.

7. Mikro gestikulacija

Sam naziv govori da se ove gestove ne vide golim okom. Reč je o minimalnim pokretima lica koje će stručnjaci za otkrivanje laži tražiti tako što će snimati osobu, pa usporiti snimak i tražiti mikro gestikulaciju. Vi to možete učiniti na način da pažljivo gledate osobu i kada prestane da govori. Ako laže, i dalje će joj se minimalno micati usne, a pogled će bežati u stranu.

8. Ruke i noge

Lažovima je najteže ukrotiti udove. Ruke i noge, ako je reč o laganju, neće biti u skladu s izgovorenim. Osoba će se dok laže igrati sa prstima ili cupkati nogama.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments