Oskari su otišli: Zelena knjiga najbolji film, Olivia Kolman najbolja glumica, a Remi Malek glumac

Foto: AP Images

Najviše Oskara, ukupno četiri, osvojio je „Bohemian Rhapsody“ i to za glavnu mušku ulogu, montažu, montažu zvuka i zvuk.

Film „Zelena knjiga: Vodič za život“ proglašen je najboljim filmom, Rami Malek i Olivia Kolman najboljim glavnim glumcima, dok je Oskarom za režiju nagrađen reditelj filma „Roma“ Alfonso Kuarón.

„Zelena knjiga: Vodič za život“ proglašen je najboljim filmom, nakon što je osvojio i nagrade za sporednu mušku ulogu (Maheršala Ali) i originalni scenario.

„Ovo je poput sna“, rekao je Piter Fareli, reditelj filma preuzimajući nagradu. „Ovaj film snimljen je s ljubavlju i poštovanjem. Bila nam je čast i privilegija“, istakli su dodavši da ceo film govori o ljubavi, o činjenici da moramo voleti jedni druge uprkos razlikama.

Oliviji Kolman Oskara je donela uloga kraljice istorijskoj drami „Miljenica“, Jorgosa Lantimosa, za koju je već osvojila nagradu BAFTA-e i Zlatni globus.

„Ovo je stresno. Presmešno je, osvojila sam Oskara“, rekla je Kolman. „Čudesno je biti u istoj kategoriji s izvanrednim glumicama, s Glen Klouz, koja je moj idol“, dodala je našalivši se kako se to više nikad neće dogoditi.

Za najbolju pesmu proglašena je pesma „Shallow“ koju u filmu „Zvezda je rođena“ izvode Lejdi Gaga i Bredli Kuper, a film „Black Panther“ odneo je Oskara za najbolju muziku.

Meksički film „Roma“ Alfonsa Kuarona osvojio je Oskara za najbolji film na stranom jeziku. „Roma“, crno-beli film o spremačici u porodici srednje klase, smešten u sedamdesete godine prošloga veka, inspirisan je Kuaronovim detinjstvom i ženom koja ga je odgajala.

Film „Period. End of Sentence“, Rajke Zehtabči, nagrađen Oskarom za najbolji kratkometražni dokumentarac govori o ženama u Indiji koje vode tihu revoluciju protiv stigme menstruacije.

Film o američkom superjunaku nastao po Marvelovom stripu „Black Panther“ osvojio je Oskara za najbolju scenografiju.

Prvog Oskara na 91. dodeli nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauka osvojila je Ređina King za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu „If Beale Street Could Talk“.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti