Osobe koje psuju mogu izdržati duplo više bola

       
Foto: Indy100

Studija koja je pratila reakciju na bol dokazala je da su osobe koje su psovale mogle istrpiti bol gotovo 50 posto duže od osoba koje su se suzdržavale. 

Stručnjaci sa Kile Univerziteta u Engleskoj, su pratili 64 volontera- studenata, a vođa studije dr Ričard Stivens i njegove kolege Džon Atkins i Endru Kingston ustanovili su da psovke zapravo imaju veoma povoljan uticaj na izdržavanje bola.

Ispitanici su prošli kroz ispitivanja ledenom vodom kako bi se ispitala njihova tolerancija na bol. Prvo su morali ruku da urone u posudu s ledenom vodom i držati je najduže što mogu i ponavljati reč koja opisuje sto. Tada su morali istu stvar da ponove, ali su usput morali da ponavljaju jednu psovku po njihovom izboru.

Studija je pokazala da su studenti mogli ruku u lednoj vodi držati znatno duže kada su psovali. Bol su mogli da trpe prosečno dva minuta uz psovku, dok su bez nje ruku u ledenoj vodi mogli držati minut i 15 sekundi.

Istraživači veruju kako psovanje ima efekat umanjivanja boli, jer podstiče prirodnu reakciju koju psiholozi nazivaju “bori se ili beži” (kada je telo pod nekom pretnjom ono se instinktivno priprema za borbu, ili da se obrani ili da jednostavno pobegne od opasne situacije).

Oni smatraju kako ubrzavanje pulsa za vreme ponavljanja psovke pokazuje porast agresije kod ispitanika, a što pridonosi rastu adrenalina i smanjenju boli.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments