OTKRIVAMO: Kako da isečete luk bez suza?

       

Toliko je među kulinarima bilo priče o seckanju luka i suzama, a čini nam se kao da luk uvek pobeđuje. Mi donosimo nekoliko predloga kako da sprečite suze kada sečete luk.

Pobedite ga hladnoćom!
Luk će manje “gristi” ako ga pre seckanja stavite na neko vreme (10 do 15 minuta) u frižider ili zaronite u posudu sa ledom na samo 30-tak sekundi i naravno koristite što oštriji nož.

Zaposlite usta!
Mnogi tvrde da nećete pustiti ni suzu ako budete sekli luk i disali isključivo na usta. Kuvari stave komad hleba u usta i žvaću hleb dok seckaju luk, napune usta vodom i bućkaju ili jednostavno stavite čačkalicu u usta i grickajte vrh čačkalice.

Neobični trikovi koji kruže internetom:

1. Stavite ventilator da duva pola metra od vaše daske za seckanje – pomoćiće vam da “oduvate” isparavanja.
2. Neki ljudi tvrde da ne plaču ako nose sočiva ili naočare (čini se logičnim, ali ne i tako sigurnim)
3. Priča se da kada režete luk kraj nekih kuhinjskih isparenja ublažava se njegova jačina
4. “Napad” luka možete ublažiti i ako dasku za sečenje blago natopite sirćetom ili limunom
5. Luk secite sa nožem koji ste prethodno pokvasili
6. Luk režite pored upaljene sveće jer će toplota privući sumpor
7. Isecite prvobitno koren ili srce luka, tačnije okružite nožem oko korena luka, onda ga jednostavno izvucite i nastavite normalno da sečete.

A znate li zašto mi uopšte plačemo kada sečemo luk? Kada luk sečete razbijate njegove ćelije i on se buni i ispušta ćelijsku tečnost – citoplazmu. Kada se nađu u vazduhu one proizvode gas, koji je baziran na sumporu. To se, svakako, ne dopada našim očima i čim taj gas dođe u dodir sa suznom tečnošću (onim prvim slojem koji štiti naše oči) stvara se sumporna kiselina. I to naravno nije prijatno, pa oči, da bi pobedile ovu negudonost, reaguju suzama.

Autor:Jovana Filipović

Komentari: