Istraživači iz Velike Britanije, Perua, Španije, Čilea, Argentine, Meksika, Kolumbije i Brazila proučavali su 6,630 ljudi u Latinskoj Americi da bi videli kako se različiti geni odnose na boju kose, sedu kosu, gustoću kose, ravnu ili kovrdžavu kosu.

U radu objavljenom u Nature Communications Journal, naučnici su otkrili gene povezane sa sedom kosom, spojenom obrvom, pa čak i s debljinom brade.

Otkrili su gen IRF4 povezan sa sedom kosom. Gen se odnosi na boju kose, ali ne na način kako kosa postaje seda. To deluje na regulaciju melanina, pigmenta koji utiče na boju kose, očiju i kože.

Razumevanje učinka gena na boju kose može dovesti do razvoja tretmana koji zaustavlja ili odlaže sedu kosu, rekli su autori studije.

To je moguće samo zato što smo analizirali raznoliku grupuu ljudi, što nikad pre nije učinjeno na ovom nivou”, izjavio je profesor Andres Ruiz-Linares u saopštenju. “Ovi rezultati imaju potencijalnu forenzičku i kozmetičku primenu kad povećamo znanje o tome kako geni utiču na naš izgled.”

Identifikacija gena mogla bi dovesti do važnih uvida o tome kako i na koji način starimo, rekli su autori.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments