Naučnici su navodno otkrili šta zapravo uzrokuje autizam, a nisu u pitanju vakcine.

Autizam je jedan od pet poremećaja iz spektra autizma. Ostala četiri su: Aspergerov sindrom (najsličniji autizmu po znakovima i uzroku), Retov sindrom i dečji disintegrativni poremećaj i Pervazivni razvojni poremećaj. Za razliku od autizma, kod Aspergerova sindroma nema značajnog zastoja u razvoju govora.

Dosad, verovalo se za je za spektar autističnih poremećaja (ASD) odgovoran genetski sklop, a u nekim slučajevima, izazvali su ga i spoljni faktori.

Prema istraživanjima, utvrđeno je da je za pojavu autizma odgovorna prevelika veza između sinapsi u mozgu.

Prevelika količina sinpasi stvara mikrokomunikaciju u nervima što utiče na funkcije kao što su učenje. Međutim, još uvek nismo dokazali zašto je to tako“, navodi se u studiji Departmana neuromedicine sa Univerziteta Vašington.

Naučnici su radili ekperimente sa miševima i uklanjali su gen RNF iz neurona malog mozga- dela koji je zahvaćen autizmom. Miševi kod kojih je ukonjen ovaj gen pokazali su veće aktivnost u vezama sinpasi i imali su poteškoća sa učenjem.

Takođe, pokazano je da su kod ovih miševa, električni signali u mozgu dva puta jači nego kod miševa kojima je ostavljen ovaj gen.

Ipak, naučnici su istakli da je autizam individualan kod svakog i da je potrebno još istraživanja kako bi se njihova hipoteza potvrdila.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments