Ova biljka tera komarce

       
Foto: Medical News Today

Neki jaki mirisi su neprijatni za komarce, ne samo zato što maskiraju naš miris tela, već i dosadne insekte teraju dalje.

Naučnici su dokazali da komarci ‘žrtve’ biraju prema njihovu telesnom mirisu, a najdraže su im trudnice i osobe s nešto višom telesnom temperaturom. Privlači ih i miris znoja.

Ali, umesto svih veštačkih pripravaka za zaštitu od komaraca, posadite mirišljavu pelargoniju Perfume, ima polu drvenast grm, s raznolikim oblikom lišća i uspravan mali grm s mnogo stabljika visok do 90 cm, sa svetlozelenim lišćem.

Pelargonium citrosum je genetički hibrid geranijuma s posebnom karakteristikom da tera komarce. Lako se uzgaja, a ima atraktivne listove i intenzivan limunski miris. Biljku je stvorio holandski botaničar koji je u mirisni afrički geranijum ‘usadio’ osobine kineske limunske trave.

Možete je postaviti na okvir prozora ili posaditi na terasi, a još se bolji zaštitni učinak postiže ako miris komarcima mrske biljke imate na sebi. Zato izmrvite biljke, utrljajte ih u kožu i proverite rezultat.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: