Na starenje kože utiču sunce i tzv. završni produkti glikozilacije, odnosno glikotoksini. Dobra je vest da na oba fakora možemo uticati- koristeći zaštitne kreme i pazeći šta jedemo.
POMFRIT- Krompir pečen u dubokom ulju problematičan je upravo zbog načina pripreme. Kod hrane pržene u dubokom ulju stvaraju se slobodni radikali koji oštećuju ćelije, ubrzavaju proces starenja i slabe elastičnost kože. Osim ulja problematična je i so jer vodi dehidraciji, a rezultat je suva i izborana koža.
BELI HLEB- Hrana s visokim glihemijskim indeksom poput belog hleba može izazvati upale u telu koje su direktno povezane s procesom starenja.
RAFINISANI ŠEĆER- Šećer je najzaslužniji za starenje kože jer sprečava stvaranje kolagena. Zato sladoled na plaži zamenite smutijem od bobičastog voća u hladu.
ALKOHOL- Alkohol iscrpljuje hranjive materije iz organizma poput vitamina A, koji je važan za stvaranje novih ćelija i kolagena. Uzrokuje i dehidraciju, pa time podstiče i pojavu bora.
Autor: nsuzivo.rs