Foto: Medical News Today

Sigmund Frojd je pojam “narcis” uveo prema mitu o Narcisu, muškarcu koji se divi svom odrazu u vodi, a opisuje ga kao primarni i sekundarni narcizam u razvoju deteta. Međutim, narcizam može da pređe u patologiju i predstavlja poremećaj ličnosti. 

Doktorka Miranda Đijakomin i njen tim, sa univerziteta u Edmontonu u Kanadi, napravili su test: fotografisali su 40 studenata s neutralnim izrazom lica i podvrgnuli ih testu za otkrivanje narcisoidnosti.

Svim učesnicima su pokazali fotografije drugih ispitanika i svako je trebao da proceni ko jeste, a ko nije narcis. Testirane osobe koncentrisale su se na obrve i njihovu gustinu. Guste obrve povezane su s visokim stepenom narcisoidnosti i s time su ispitanici u većini slučajeva bili u pravu.

Foto: The Executive Coaching Blog

To dr Miranda objašnjava time da su obrve vrlo važne za društvenu interakciju i neverbalnu komunikaciju.

Ovo su takođe kriterijumi prema kojima možemo prepoznati narcisoidnu osobu: pokazuje arogantno i sujetno ponašanje; nerazumna očekivanja da mora da ima drugačiji tretman od drugih; osećaj preterane važnosti; iskorišćavanje drugih zarad svojih ciljeva; zavidi drugima i nevoljan je da prepozna osećanja i potrebe drugih. Takođe, češće su depresivne ili imaju problema sa alkoholom i drogom. S njima se teže uspostavljaju odnosi bilo koje vrste.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments