Sigurno ste svi čuli za izreku Košta kao Svetog Petra kajgana!
Ako vas je zanimalo kako se to pravi čuvena kajgana, u nastavku vam dajemo odgovor.
Kajgana je poznato fratarsko ili manastirsko jelo. Logično jer su monasi redovno imali bašte, kao i ljudi koji su donosili sveža jaja, ali kada nije bilo svežih, znali su da ih sačuvaju u kreču za duge zimske dane.
Kod nas se kajgana sprema od nekoliko jaja koja se umute u činiji, a dodaju se i malo belog brašna i mleka U proleće se može dodati i seckani mladi luk, pa sve dobro umutiti, pa lagano kuvati drugu činiju ili na tiganju prodinstajte malo crnog luka, belog luka, peršuna, bibera i soli i dodajte jaja i mleko. Može se dodati slanina i pršuta, a sve se kuva na srednjoj vatri desetak minuta.

Kada je sve spremno, dodajte malo topljenog domaćeg sira ili nedavno popularnog parmezana.
Iako je doručak, posebno zimi, dobra kapljica će zameniti jutarnji jogurt ili šoljicu svežeg mleka.
Ujaci će se opredeliti za tamniju boju – crno vino. Tako je!
espreso/ Domino Magazin