Ove četiri stvari deca nasleđuju od majki

       
Foto: YouWorkForThem

Istraživanja su pokazala da nasleđujemo neke specifične osobine i kvalitete od majki.

Navike u spavanju- Istraživanje objavljeno u časopisu “Sleep Medicine” prošle godine upućuju da mame prenose svoje navike spavanja na decu i da deca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije na spavanje i manje odmaraju. Zanimljivo da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima.

Inteligencija- Dete će verovatno naslediti inteligenciju od mame. Veliko istraživanje Univerziteta  u Glazgovu gde je pregledano više od 12 000 mladih ljudi uzrasta od 14 do 22 godine utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. I najveći uticaj imala je njihova majka. Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na mame.

Foto: Lynelle Pienaar Photography

Prolazak kroz menopauzu- Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45 godine i posle 55 godine) nasleđuje od porodice. Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da bude isto i kod njih. Istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života može igrati ulogu. Npr. žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije.

Brzina starenja- Naučnici s Instituta Maks Plank otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od mame, a može delimično kontrolisati starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima, pa su potvrdili da su potrebna dalja istraživanja.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments