Ukoliko ne možete da zaspite uveče, razmislite o tome šta ste jeli, jer neka hrana sadrži kofein u istoj količini kao i omiljeni kafeni napitak.

Pored same kafe, brojne druge namirnice sadrže kofein, koji nas razbuđuje. Ukoliko imate problem da zaspite, ili pak da se probudite ujutro, uprkos popijenoj kafi, u nastavku saznajte koje toj još namirnice mogu da vas razbude, a da to niste znali.

Energetske čokoladice

Proteinske odnosno energetske čokoladice, koje mnogi jedu kako tokom treninga, tako i u slučaju pada energije sadže i do 75 miligrama kofeina, što je jednako jednoj šoljici moka kafe na primer.

Energetska pića

Ovaj napitak omiljen je studentima i onima koji moraju zbog posla da ostanu budni duže. Ipak, imajte na umu da ovo piće nije nimalo bezbedno po zdravlje, te da u jednoj limenci može da bude i do 357 miligrama kofeina, u zavisnosti od samog brenda.

Čokolada

Svaka čokolada sadrži kofein, a najviše ga ima u crnim varijantama. U proseku, jedna štangla crne čokolade sadrži oko 14 miligrama kofeina, a ukoliko biste pojeli tri takve štanglice, to bi bilo jednako kao da ste popili šolicu crne kafe.

Crni čaj

Ukoliko volite ovaj napitak, izbegavajte ga uveče, jer sadrži i do 48 miligrama kofeina. Dve šoljice ovog čaja imaju jednak efekat kao jedna šoljica kafe.

Sokovi

Gazirani sokovi prepuni su šećera, ali i kofeina. Mogu da sadrže od 22 do čak 115 miligrama kofeina.

Sladoled

Sladoled sa ukusom kafe sadrži 29 miligrama kofeina, što znači da kada bismo pojeli celo pakovanje ovog sladoleda, u sebe bismo uneli preko 100 miligrama kofeina.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments