Претрага
Close this search box.

Ove namirnice ne smeju u zamrzivač: Evo zašto se to nikako ne preporučuje

Foto: Pexels

Zamrzavanje hrane jedan je od najstarijih oblika čuvanja, ali to ne može da se radi sa svim namirnicama.

Veliki broj namirnica domaćice stavljaju u zamrzivač – od mesa i povrća, pa sve do unapred pripremljenih jela koja zamrznu i kasnije samo podgreju. Ipak, neke namirnice je bolje držati dalje od zamrzivača, jer bi nakon odmrzavanja mogle izgubiti svoja svojstva.

Lisnato povrće

Sirovo lisnato povrće, poput kelja, spanaća, kupusa, celera, zelene salate, peršuna i blitve, ne sme se zamrzavati sirovo jer će to uticati na njihov ukus i teksturu. Svo to povrće može se blanširati pa tek onda zamrznuti (osim zelene salate koja, kada se zamrzne, postane kašasta).

Paradajz

Sirov paradajz takođe nije dobro zamrzavati zbog visokog sadržaja vode koja se nalazi u njemu. Međutim, može se skuvati ili od njega napraviti pire ili sos, pa onda zamrznuti.

Foto: Pixabay

Krompir
Još jedna namirnica koju nikako ne biste smeli da zamrzavate je krompir – bilo da je sirov, kuvan ili pečen, on ne reaguje dobro na proces zamrzavanja, koji mu može promeniti ukus i konzistenciju.

Testenina i pirinač
Ako volite pastu i pirinač al dente, nemojte ih zamrzavati. Kuvana pasta i pirinač izgubiće i ukus i konzistenciju, i postać́e kašasti.

Mlečni proizvodi

Od mlečnih proizvoda ne biste smeli da zamrzavate mleko, koje će nakon odmrzavanja postati grudvasto, kao ni kiselu pavlaku, koja će se odvojiti. Nije dobro zamrzavati ni meke sireve, poput rikote i fete, jer mogu promeniti teksturu, a krem sir nakon odmrzavanja može postati vodenast.

naj.zena

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti