Foto: Today's Parent

Reči koje izgovorite svom detetu imaće trajan uticaj na to kako se dete ponaša i šta oseća prema vama, kao i na to kako se ponaša i šta misli o sebi. Zato uvek treba biti pažljiv i birati reči.

“TI SI TAKO NESTAŠNO DETE!”

Označavanje vašeg deteta kao “nestašnog”, moglo bi da postane prorokovanje koje se samoispunjava. Čak i pozitivne etikete mogu imati negativan uticaj na sopstvenu vrednost deteta.

“PRESTANI DA PLAČEŠ ILI ĆU TI DATI NEŠTO ZBOG ČEGA ĆEŠ STVARNO PLAKATI!”

Disciplinujte detetovo ponašanje, a ne njegove emocije. Deca moraju da znaju da su njihove emocije u redu, a određena vrsta ponašanja neprihvatljiva. Ako vaše dete plače jer se oseća tužno, nemojte mu govoriti da ne plače.

“PONAŠAŠ SE KAO TVOJA MAJKA/ OTAC!”

Kada detetu kažete da njegovo loše ponašanje podseća na ponašanje drugog roditelja, ili neke druge osobe, čije ponašanje ne cenite- niste mu od pomoći. I (pozitivna) poređenja poput “Zašto ne sedneš za sto i budeš tih kao tvoja sestra?” može biti štetno.

Foto: In Touch Parenting

“SAMO SAČEKAJ DA SE OTAC/ MAJKA VRATI KUĆI!”

Ova rečenica postavlja nezdravu porodičnu dinamiku, gde sebe prikazujete kao nesposobnog, a drugog roditelja kao onog koji disciplinuje. Pokušajte sami da se izborite sa detetovim ponašanjem u tom trenutku.

“PRESTANI DA SE SVAĐAŠ SA MNOM!”

Uvek je potrebno dvoje ljudi da se svađaju i svaki put kada podsetite svoje dete da se ne svađa sa vama samo ga nastavljate.

“SADA ME IZLUĐUJEŠ!”

Jedna od stvari koju mentalno jaki roditelji ne čine je da krive decu za svoje emocije. Preuzmite ličnu kontrolu nad svojim emocijama, ponašanju i mislima i ne govorite detetu, ili nekom drugom, da je kriv za vaše emocije i ponašanje.

Foto: SheKnows

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments