Ovo su znaci da vam stižu čak dve prinove

       

Mogući znakovi blizanaca su brojni, ali dva su priznata od strane stručnjaka. Radi se o proteinu AFP (Alpha-fetoprotein) koji se nalazi u većim količinama u telu, ako nosimo blizance. 

Nema jasnijeg znaka za blizanačku trudnoću od više otkucaja srca. Lekari počinju da slušaju otkucaje srca oko 10 do 12 nedelje trudnoće. Ali, ponekad se drugo srce ne može čuti.

U mnogim istraživanjima mame s blizancima proizvodile su više hCG hormona i to duže vreme nego u trudnoći s jednim detetom. Proizvodnja hCG-a varira od žene do žene pa je tako moguće i da imate više tog hormona, a nosite jedno dete. U većini slučajeva trudnice s blizancima imaju veći nivo hCG-a što odmah donosi druge simptome.

Upravo zbog jače proizvodnje nekoliko hormona, jutarnje mučnine mogu biti posebno intenzivne u blizanačkoj trudnoći. U mnogim studijama upravo su blizanci bili najvažniji faktor u pojavi jakih mučnina koje se vode pod dijagnozom tzv. Hyperemesis Gravidarum. Dok većina normalnih jutarnjih mučnina nestaje nakon 12. nedelje trudnoće, Hypermesis traje duže i moguća je pojava dehidracije, glavobolja, slabosti, umora.

Averzija prema određenoj hrani je najnormaniji i česti deo trudnoće. Upravo zato se ne mora vezati za nošenje blizanaca. Međutim, jake promene u hormonima (koje su u vezi s blizanačkom trudnoćom) mogu dovesti do ekstremnog nepodnošenja nekog tipa hrane. Najčešće se radi o:

  • zelenom lisnatom povrću,
  • morskim plodovima,
  • mesu,
  • kafi.

Trudnice s blizancima imaju puno veći nivo hCG-a, pa zato više vremena provode u toaletu. Mnoge trudnice zato izbegavaju konzumaciju diuretika poput kafe ili čaja, a pametno je ta pića zameniti kosovom vodom.

Žene koje nose blizance automatski troše više energije čak i u stanju mirovanja. Na isti način funkcionišu i otkucaji srca koji se ubrzavaju u stanju mirovanja kada nosimo blizance. Normalni otkucaju srca otprilike su 70 otkucaja po minuti. Za vreme trudnoće ta brojka povećava se na 80 otkucaja po minuti, a s blizancima srce žena kuca i do 100 puta u minuti. Sve više od 100 otkucaja potrebno je prijaviti lekaru zbog mogućnosti tahikardije.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: