Foto: GoodtoKnow

Iako većina roditelja ima šećer na svom radaru, jer su čuli za zdravstvene rizike od prekomernog unošenja soli, poput povećanog rizika od dijabetesa i gojaznosti, ali postoji i opasnost od unošenja previše soli kroz ishranu.

Visok unos natrijuma kod dece povezan je sa povećanjem krvnog pritiska, što može dovesti do srčanih problema kasnije u životu. Takođe, deca koja jedu mnogo soli imaju veću verovatnoću da će piti sokove sa visokim udelom šećera, što takođe povećava rizik za gojaznost.

Evo nekoliko saveta za smanjenje količine soli u ishrani dece i vaše porodice:

  • Pročitajte ambalažu- Čak se hrana poput testenina i hleba može biti puna soli, a količina natrijuma u jednoj marki može da se razlikuje od druge. Zato uporedite i izaberite opcije koje sadrže manje soli. Kupovina namirnica sa decom školskog uzrasta i njihovo učenje da čitaju etikete je najbolji način da usadite zdrave navike u ishrani.
  • Pitajte o sadržaju soli- Postoji razlog zašto toliko jela u restoranu imaju dobar ukus: so. Kada kupujete pripremljena jela, zatražite informacije o hrani i naručite jela koja imaju manje natrijuma.
  • Neka omiljene namirnice postanu povremena poslastica- Pice, hamburgeri, supe, slane grickalice, sir, mleko, sve one sadrže natrijum. Zato razmotrite opciju da one postanu povremena poslastica i napravite svoje verzije sa manjom količinom soli.
  • Kuvajte sa više začina i manje soli- Kada kuvate kod kuće pojačajte začine i beli luk, a probajte da izbegavate so. Koristite sveže sastojke kad god je to moguće, a prelive i umake probajte da pravite sami kad god vam se za to ukaže prilika.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments