Uzgajanje ovog voća vodi do drevne Grčke i Rima, gde je dunja služila kao simbol plodnosti i ljubavi. Dunja je bliski srodnik kruške i jabuke.
Dunje su se u narodnoj medicini koriste stotinama godina, ali su naučna istraživanja o njima još uvek u ranim fazama.
- Dunja je nisko kalorična, ali zato sadrži vitamin C, male količine vitamina B, gvožđe i magnezijum, što je čini hranljivom biljkom.
- Takođe, nudi bogatu zalihu antioksidanata, koji mogu da umanje metabolički stres i upale, istovremeno štiteći telo od slobodnih radikala.
- Nedavno istraživanje, koje je uključilo 76 trudnica, je pokazalo da je sirup od dunje značajno efikasniji od vitamina B6 u smanjenju mučnina i povraćanja u toku trudnoće. Ipak, potrebno je još studija.
- Iako je istraživanje na ljudima neophodno, studija na životinjama sugeriše da dunje mogu da zaštite od oštećenja creva povezanih sa sindromom iritabilnog creva.
- Jedinjenja dunje mogu da se bore protiv uobičajenih, blagih alergijskih reakcija, poput upale kože, curenja nosa i astme.
Dunja se retko kada jede kao sveže voće, jer i kada su zrele imaju čvrst i kiselkasti ukus. Zato su mnogo popularnije u obliku kompota, slatkog, džema, kao dodatak kolačima…
Dunju možete koristiti kao dodatak voćnom jogurtu, ovsenim kašama ili pitama.
Autor: nsuzivo.rs