Foto: daily.jstor.org

Strahovi su normalan deo dečijeg odrastanja.

Strah od mraka- Ne mogu da vide lepo i ne znaju šta je u mraku i zbog toga se ne osećaju nezaštićeno. Pokažite detetu kako da uključi svetlo ili stavite lampu u sobu.

Strah od čudovišta– Mališani često imaju strah da je nešto ispod njihovog kreveta ili u ormaru. Oni imaju živopisnu maštu o tome. Pomozite mu u borbi protiv čudovišta, izmislite kako biste se “izborili” sa detetom protiv njega.

Strah od spavanja- Deca se plaše da spavaju sama ponekada, a nekad se plaše spavanja jer imaju ružne snove. Možda vam neće lepo opisati san, ali će verovatno plakati ili vrištati u toku noći. Probajte da zaspite pored svog deteta uz priču kako ćete ga baš vi zaštiti od ružnih snova.

Strah od nepoznatih ljudi- Veoma racionalan strah, jer deca ne znaju ne poznaju te ljude i ne znaju šta oni žele od njih, pa je sasvim u redu što žele vašu blizinu u tim trenucima. Loša strana je ako se boje vaše porodice ili prijatelja koje ne viđaju često, ali ih poznaju. Da biste pokušali da sprečite ovaj “problem”, dajte vremena detetu da se opusti, a ljudima oko vas napomenite šta vaš mališan voli da bi se brže povezali.

Strah od odvajanja– Ne razumeju zbog čega ih ostavljate i ne znaju da li ćete se vratiti. Ali, ključ je u rutini pozdravljanja- uvek se pozdravite (nemojte se samo sakriti i pobeći).

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments