Plastičnim kockicama protiv anksioznosti i depresije

       
Foto: China Daily

Prema nedavnoj studiji, roditelji su pod stresom čak šest puta dnevno zahvaljujući zahtevima njihove male dece.

To i nije toliko iznenađujuća statistika, ali dokazi takođe pokazuju da bi aktivnosti koje su dobre za decu mogle da budu dobre i za nošenje sa stresom kod odraslih ljudi.

Verovali ili ne, penjanje, pevanje ili slaganje kockica, smatraju se učinkovitim načinima za ublažavanje simptoma anksioznosti i depresije kod odraslih.

Vesti dolaze u savršeno vreme kad Lego izbacuju liniju samo za odrasle, imena Forma. Ali mogu li plastične kockice stvarno pomoći u borbi protiv sve većeg problema sa stresom i mentalnim zdravljem?

Lego je identifikovao dva važna moderna “pokretača”: jedna je želja za zabavom koja nam omogućuje korišćenje naših ruku, kao i naša mašta, očigledna reakcija na život kojim dominiraju smart telefoni i računari.

Drugi je potraga za načinima smanjenja stresa: nešto što možemo raditi, a što će nam odvratiti misli od svakodnevnih problema. U istraživanju objavljenom početkom ove godine, tajvanski istraživači zatražili su grupu zaposlenih da učestvuju u onome što su nazvali “Lego radionica za smanjenje stresa”.

Ljudi koji su učestvovali u istraživanju popunili su psihološke upitnike o raspoloženju i depresiji,  pre i posle igre. Podsticani su više od dva sata da koriste svoju maštu kako bi izgradili stvari sa kockicama, a zatim iskoristili ono što su sagradili kako bi međusobno pričali priče. Učestvovanje u radionici nije smanjilo depresiju, ali je imalo neposredan uticaj na anksioznost.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments