Pojačajte negu kose i kože u trudnoći

       

Za trudnice se kaže da imaju poseban “trudnički sjaj”, a sve zbog povećanog protoka krvi i novog života koji raste u njima.

Zbog promene nivoa hormona dolazi do promena na kosi i koži. One su privremene, a telo se nakon trudnoće polako vraća na staro.

Koža tokom trudnoće može postati suva i puna akni, pa je potrebna dodatna nega. Gotovo kod svake trudnice dođe do određenog stepena povećane pigmentacije kože. Razlog nije potpuno otkriven. Ove promene javljaju se u prvom trimestru trudnoće.

Jedan od glavnih problema u trudnoći s kožom su strije, najčešće se pojavljuju na stomaku, kukovima, grudima i nogama. Na početku izgledaju kao ružičaste ili ljubičaste crte i mogu prilično svrbeti. Nakon trudnoće blede, a posledica su kombinacije istezanja kože i hormona. Veća je verovatnoća da ćete dobiti strije ako ste jako mladi, dobili ste mnogo kilograma u trudnoći ili imate veliku bebu.

Za negu i prevenciju možete koristiti kreme ili losione, ali izuzetno je važno da budu prirodni bez aditiva odnosno da ne sadrže silikone, veštačke boje, sulfate i parabene. Proizvodi koji sadrže prirodna ulja najbolji su za lepotu, ali i za zdravlje bebe i trudnice.

Kreme protiv strija koje sadrže prirodne supstance, kao što su šia buter, kakao maslac i ulja poput bademovog, maslinovog i kokosovog najbolji su izbor kada je u pitanju prevencija nastanka strija. Važno je kožu negovati takvim preparatima, ali i koristiti za vreme tuširanja. Takođe, jedna od čestih promena na koži je svrab koji se javlja kod 20 posto trudnica. Obično su zahvaćeni vlasište, stidnica i koža stomaka zadnja tri meseca trudnoće. Nega kože uljnim kupkama i masnijim preparatima može znatno ublažiti simptome svraba.

Tokom trudnoće, zbog višeg nivoa estrogena produžuje se faza rasta kose, što rezultira manjim ispadanjem kose i jačim vlasima. Neke žene takođe primećuju da njihova kosa postane sjajnija, ali se menja strukture (kovrdžava kosa može postati ravnija, npr).

U trudnoći se može se dogoditi da se poremeti rad žlezda s unutrašnjim lučenjem, u tom slučaju dolazi do bržeg mašćenja kose. Ne preporučuje se svakodnevno pranje kose jer šampon još više iritira teme i dovodi do jačeg izlučivanja masnoće. Uvek kupujte šampon koji je namenjen za pranje masne kose, ali zbog vaše trudnoće naglasak je na prirodnim proizvodima, a kosu ispirite mlakom, a ne vrućom vodom.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments