Pomfrit je zdraviji od salate- pokazalo istraživanje

       
Foto: The Splendid Table

Prema novom istraživanju na izraelskom Vizman Institutu, sledeći put bi možda trebalo naručiti pomfrit u omiljenom restoranu brze hrane.

Profesor Eran Sigal sa svojim timom sproveo je istraživanje među 800 ljudi i merili su im povećanje nivoa šećera u telu nakon određenih jela. Pratili su i njihovu fizičku aktivnost, navike spavanja i učestalost odlaska u toalet. Otkrili su da ljudsko telo reaguju drukčije na istu hranu.

Dakle, u teoriji, jedna osoba može pojesti pomfrit i ne osetiti negativne efekte, a drugoj će šećer u krvi porasti nakon salate. Jednom učesniku nivo šećera u krvi porasao je nakon što je pojeo bananu, ali ne i nakon keksića s čokoladom, dok je drugom bilo obrnuto. Jedan učesnik imao je promene nakon sušija, ali ne i nakon sladoleda, a drugi potpuno suprotno i tako unedogled.

Tajna se krije u genima, stilu života i tzv. ekosistemu bakterija koje se nalaze u njihovom organizmu i zbog njega na određen način reaguju na hranu. Dakle, ovo govori o tome koliko bi dijete trebalo da budu individualizovane i prilagođene određenom načinu na koji osoba prerađuje ili reaguju na hranu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments