Foto: The Butterfly Mother

Ukoliko dete izbegava drugu decu i odrasle, uporno ćuti i kada mu se postavi pitanje, izbegava kontakt očima, ima napade besa ili plača kada su druga deca u blizini, njegova sramežljivost zaslužuje punu pažnju.

Omogućite detetu što više susreta s vršnjacima i u ovim prilikama što više ga ostavljajte da se snalazi sam u rešavanju potencijalnih sukoba.

Pokaži da razumete njegovu potrebu za očuvanjem svog ličnog prostora i da poštujete njegovu privatnost. Kucaj na vrata sobe pre nego što uđete ili dok se kupa.

Ne insistirajte da se što više druži i ne uveravajte ga da se s vršnjacima ponaša onako kako vi smatrate da je poželjno. Podstaknite njegovo samopouzdanje dozvoljavajući mu što više samostalnih odluka, primerenih njegovom uzrastu. Neka samo bira odeću za sutradan.

Pružite detetu što više prilika za izražavanje stavova i emocija. Ono ima pravo na stav različit od vašeg (ili drugih osoba) i da izražavanje tog stava ne samo da nema negativne posledice po njega, već mu može doneti neke dobrobiti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments