Pomozite detetu da prebrodi strah od vakcine

Foto: Medical Xpress

Vakcinacija za decu može biti izuzetno stresan događaj, potrudite se da im malo olakšate.

Ako vas dete pita da li će dobiti vakcinu, budite iskreni prema njemu. Imajte na umu da je sve u vašem pristupu. Objasnite detetu da ga ono štiti, kako to nije nikakva kazna i da će mu samo pomoći.

Važno je objasniti šta će se dogoditi. Nemojte mu otkriti previše i prerano. Nema potrebe da dete bude cele nedelje u stresu zbog vakcine, a briga će se samo povećavati kako se dan približava.

Pokušajte detetu da odvraćate pažnju dok ste kod lekara, pričajte s njim, pevajte ili igrajte igru ili mu dozvolite da od kuće ponese svoju omiljenu igračku, koja će mu pomoći da vreme i strah brže prođu. Možete zamoliti lekara da prvo da vakcinu igrački, da dete vidi da je sve u redu, ili obrnuto.

Takođe je važno da i vi ostanete smireni i da ne dajete dodatni razlog detetu za brigu, jer ono ‘čita’ vaš strah i emocije. 

Nakon vakcine dopustite detetu da malo odmori na vašem krilu kako biste bili sigurni da mu se neće biit loše. Ako je sve prošlo kako treba, odvedite ga na neko mesto koje voli ili ga obradujte nečim, pa mu objasnite da je bilo hrabro.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti