PORAŽAVAJUĆE! Polovina žena ima traumatične porođaje zbog kojih NE ŽELI VIŠE DECE, pokazuje engleska studija

Foto: Pixabay

Više od polovine žena koje su pretrpele traumu tokom porođaja odložilo je rađanje dece. Anketa sprovedena na 1.000 članova veb-sajta Mumsnet, najpopularnijeg sajta za roditeljstvo u Velikoj Britaniji, pokazala je da je 79 odsto ispitanih doživelo traumu porođaja. Žene mogu dobiti porođajnu traumu nakon iskustava kao što su neplanirani carski rez, hitno lečenje ili težak porođaj sa dugim i bolnim oporavkom.

Skoro dve trećine majki koje su doživele porođajnu traumu reklo je da su osetile „nedostatak saosećanja” od strane zdravstvenih radnika tokom porođaja, dok je 44 odsto reklo da je korišćen jezik koji implicira da su „neuspešne ili krive” za svoje iskustvo. Oko 53 procenta reklo je da ih je to iskustvo odložilo da imaju više beba.

Skoro dve trećine ispitanika koje je anketirao Mumsnet ne veruje da su zdravstveni radnici učinili sve što su mogli da spreče porođajnu traumu.

Izvršna direktorka portala Džastin Roberts rekla je:

-Svakodnevno slušamo na Mumsnetu od žena koje su imale duboko uznemirujuća iskustva porodiljske nege, a ovo najnovije istraživanje naglašava da većina majki doživljava traumu porođaja – bilo fizičku ili psihičku. Ova trauma ima dugotrajne posledice i jasno je da su žene izneverene u svakoj fazi procesa porodiljske nege – sa premalo informacija unapred, nedostatkom saosećanja od strane osoblja tokom porođaja i podstandardnom postporođajnom brigom za fizičku i fizičku brigu majki.

nsuzivo.rs

Tagovi:

Podeli vesti:
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti