Foto: Talkspace

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će do 2020. godine depresija biti drugi svetski zdravstveni problem, a kod žena vodeći zdravstveni problem. 

Britanski novinar i pisac, Džoan Hari, objavio je knjigu u kojoj govori o uzrocima depresije, od koje i sam boluje. Naglašava kako depresija nije isključivo posledica disbalansa hemikalija u mozgu, već je i produkt načina na koji živimo i trauma uzrokovanih u detinjstvu. Hariju je depresija ustanovljena kada je bio tinejdžer, u njegovoj 13. godini.

“Kada sam bio tinejdžer otišao sam lekaru sav preplašen i pun sramote, i rekao mu da se osećam kao da iz mene curi bol i da to ne mogu da kontrolišem. On mi je objasnio šta se događa u mom telu, odnosno da mi mozak ne luči dovoljno serotinina i da su rešenje tablete kojima ću nadoknaditi ovaj hormon.”

Ovaj Britanac otkrio je da biologija igra ulogu u razvoju depresije i da lekovi mogu da pomognu do jednog nivoa, ali i da postoji puno šira slika koju treba sagledati. 

Definisao je devet uzroka depresije i anksioznosti, pa ih potkrepio naučnim dokazima. Dva su biološka, a sedam je spoljašnjih- nalaze se u našoj svakodnevici.

Jedan od ključnih uzroka depresije jesu traume iz detinjstva, koje su ljudi pokušali da potisnu, a zbog  kojih će mnogi od njih u odrasloj dobi dići ruku na sebe. Džoana je neko, kada je bio dete, pokušao da zadavi električnim kablom.

Ako osobi osigurate uslove u kojima se oseća sigurno i u kojima će moći da pobedi sram i reći šta je muči, to je pravi početak lečenja depresije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments