Časopis Gut objavio je izveštaj da je povećan broj karcinoma kod odraslih osoba počeo sredinom 90-ih godina prošlog veka.
Koautorica istraživanja Rebeka Sigel, naučna direktorka u Američkom društvu za borbu protiv raka, je sa svojim timom proučavala globalne podatke zašto je došlo do povećanog broja karcinoma ovog tipa u SAD-u.
„Najčešći simptomi kod mladih ljudi, na temelju naših istraživanja, isti su kao i kod starijih pacijenata: zatvor, krv u stolici ili rektalno krvarenje, nadutost, dijareja, gasovi, bolovi, grčevi. Kad se ti simptomi pojave dan ili dva to verovatno ne znači rak“, kaže Sigel. „Ali, ako te simptome imate dve ili tri nedelje, tada idite na pregled“.
A ono što je zajedničko na globalnom nivou, prema ovoj studiji, je da se način ishrane mnogo promenio i pojavljivao se više u bogatijim zemljama.
„Izvori hrane značajno su se promenili u drugoj polovini 20. veka. Iako se čini kao da tragate za iglom u plastu sena, postoji najmanje nekoliko studija koje su proučavale zaslađene napitke i po kojima čak i umerena konzumacija povećava rizike. A ne radi se samo o zaslađenim napicima, več i o kukuruznom sirupu s mnogo fruktoze. Šećeri mogu stvoriti upaljeno okruženje u probavi“, dodaje ona.
Od 2008. do 2012. godine, među 42 zemlje s kvalitetnim registrima za rak, stopa raka debelog creva među ljudima od 20 do 49 godina bila je najniža u Indiji (3,5 na 100,000 stanovnika), Ugandi (3,8 na 100.000) i Čileu (3,8 na 100.000) a najviša u Koreji (12,9 posto na 100.000), Australiji (11,2 posto na 100.000), SAD-u (10,0 na 100.000) i Slovačkoj (10,0 na 100.000).
Autor: nsuzivo.rs