Foto: Baby Bunting

Postoje neki faktori za koje stručnjaci tvrde da su univerzalni i da bi se trebalo zapitati pre nego što se odlučite za još jedno dete.

“Da li je moje telo spremno na to?”

Svaka žena ima drugačije telo i kada se odlučujete za drugo dete treba dobro razmotriti fizičko i psihičko stanje u kojem se telo nalazi. Nekim ženama trudnoća pada lako, dok na druge utiče teže. Treba biti sigurna da se telo potpuno oporavilo od prošle trudnoće i proveriti sve činjenice s lekarima.

“Kakav je moj odnos s partnerom?”

Nova beba može doneti mnogo sreće u život, ali nove poteškoće u odnosima. Manjak sna, dodatne obaveze i stres koji donosi novo dete lakše će podneti parovi čije su veze stabilne i čvrste. Ako novim detetom pokušavate da potisnete probleme u vezi, ona će nakon nekog vremena verovatno propasti.

“Mogu li da računam na pomoć porodice?”

Preseljenje, gubitak rođaka ili roditelja ili neki slični faktori mogu učiniti podizanje deteta težim. Zbog ovakvih faktora možda bi se trebalo pripremiti na neke promene.

“Kakvo je finansijsko stanje?”

Razmislite koliko će vam život biti težak ako novo dete dođe u nesređenu finansijsku situaciju. Čak i ako niste opterećeni kreditima i imate premale prihode, pogledajte kako je prvo dete promenilo finansijsku situaciju i izračunajte kako bi to moglo biti s drugim.

“Da li se ja osećam spremno?”

Ovo je i možda najvažnije pitanje. Odluka o detetu je lična odluka, i ako dete odgajate sama donosite je sama za sebe. Ako ga odgajate s partnerom dobro razmislite jeste li oboje uzbuđeni oko ove odluke, jer bi vam u suprotnom to moglo loše uticati na vezu. Morate uzeti u obzir vaše i njegovo emocionalno i mentalno stanje. Dobro razmislite o ovom pitanju i ne dajte da na vašu odluku utiču spoljni pritisci, jer samo vi znate jeste li spremni i kada je pravo vreme za važne odluke u životu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments