PREDLOG DANA: Kako provesti dane u izolaciji

       

Po malo neobično jutro je osvanulo ne samo u našoj zemlji već i na celom svetu. Stanje nije ni malo bezazleno ali mi kao pojedinci možemo mnogo. Izolacija i ostajanje kod kuće ukoliko ste u mogućnosti je najbolja prevencija.

Po nekad je teško izdržati jedan kišni dan kod kuće a kamoli duži period potrebne izolacije, koji je pred nama. U ovom tekstu vam donosimo nekoliko ideja kako da upotpunite svoje vreme i iskoriste stanje samoizolacije i rada od kuće i okrenete ga u svoju korist, koliko god je to moguće.

Uživajte u svojoj rutini. Ujutru kada ustanete posegnete za šoljicom omiljenog čaja ili limunadom sa toplom vodom, kašikicom meda i djumbira. Upalite mirisne štapiće, otvorite onu knjigu koja vas već dugo gleda sa police ili noćnog ormarića, koju smo neutešno nosili na prethodni odmor na kojem nismo stigli da je pročitamo ili smo je dobili za praznike. Nema ničeg lepšeg od uživanja u dobrom štivu uz tihu muziku i vitamine.

Napravite slano jelo ili slatkiš čiji recept već dugo čuvate u telefonu ili ste ga preuzeli od prijateljice na nekoj slavi. Okušajte se u pripremi nekog jednostavnog kolača po vašem ukusu. Posegnite za Instagramom ili Pinterestom za neke nove ideje o kuvanju. Mogućnosti je mnogo, istražite ih!

Ako jednostavno želite da uživate “ne radeći ništa” pogledajte novu epizodu omiljene serije koju pratite ili film koji se već dugo nalazi na listi želja. Ovakvi dani su idealni za sve one stvari koje inače odgađate zbog nedostatka vremena. Ako vam prija aktivni odmor iskoristite priliku da detaljno očistite kuću, organizujete ormar, pobacate stvari sa isteklim rokom ili posadite biljkice na svoju terasu.

Posvetite se sebi. Veče možete ostaviti za ugodne kozmetičke tretmane koje želite da isprobate kao i za obožavane duge telefonske razgovore sa svojim prijateljima. Uradite ono što tokom radnih nedelja ne stižete i zablistajte. Napravite toplu kupku i pilinge sami kod kuće. Držite obloge i masku na licu ili ostavite kosu duže u pakovanju.Vežbajte kod kuće.

Društvene igre kao što su Monopol i Riziko mogu okupiti vaše ukućane i garantovati dobru zabavu. U grupi će se stvoriti pozitivna atmosfera iz koje se mogu javiti dobre ideje.

Opustite se, posvetite se svojim mislima, isključite mobilni telefon i kompjuter. Izbegavajte sve što ima veze sa svakodnevicom i jednostavno uživajte!

Unapredite svoju ljubav. Poklonite ove dane voljenoj osobi. Ostanite kod kuće uz film i kokice. Donesite voljenoj osobi doručak u krevet i u njemu ostanite do podne ispijajući kafu i gledajući televiziju. Skuvajte ručak zajedno i kasnije uživajte u rezultatima zajedničkog rada.

Ovakvim danima kada su deca „zarobljena“ u kući, najčešće gledaju TV ,ali mi imamo ideje kako ih možete podstaći na kreativnost. Evo šta sve možete raditi kada ste u samoizolaciji ili radite od kuće a imate decu:

Instant priča
Je jedan smešan način da upotpunite vreme. Može biti smešna, puna fora, viceva, čega god želite. Neka dete kaže uvodnu rečenicu, a vi se nadovežite svojom… Zapisujte rečenice na papir, jednu po jednu, a na kraju pročitajte priču na glas. Niz nepovezanih rečenica može biti nešto što će vas slatko nasmejati. Instant priče možete smišljati dok sređujete kuću ili pripremate zajedno večeru.

Snimite film
Bacite se na pisanje scenarija i nakon toga telefonom snimite film po njemu. Prihvatite ulogu koja vam je dodeljena, a uključite i druge članove porodice ako vam je netko u blizini. I pas može učestvovati.

Mini muzej
Osigurajte neko mesto u kući ili stanu gde dete može samo organizovati i postaviti izložbu. Neka dete izabere temu, a u jednom danu možete imati više tema. To mogu biti lutke, dinosaurusi, izložba školskih radova, crteži, automobili, životinje iz džungle…Kada izložba bude postavljena, vi budite prvi koji će je posetiti.

Igra pretvaranja
Dopustite detetu da bira ulogu. Izvadite raznu zanimljivu odeću i modne dodatke koje ćete mu dopustiti da koristi. Omogućite neograničen broj presvlačenja, ne kvarite zabavu. Napravite detetu frizuru i našminkajte ga. Možete produžiti doživljaj predlogom da pripremite pozorišnu predstavu.

Lov na blago
Ova igra je super jer može imati nekoliko varijacija. Za manju decu napravite listu predmeta koje ste sakrili svuda po kući i koje dete mora pronaći. Druga varijanta za nešto veću decu je sastaviti listu pitanja na koja će dete naći odgovor ili online ili pomoću knjiga i časopisa koje ćete mu dati. Kada dete završi lov, nagradite ga nečim simboličnim.

Autor: Jovana Filipović

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Slađa

Predlazem igru Na čelu ti piše…fenomenalna zabava za celu porodicu .Moja porodica to igra kad nema wifi, struju ili kad je nevreme
Osim toga igramo šah , uno i sl.