Foto: Parents Magazine

Majčino mleko je sve što treba jednom novorođenčetu i sve ono što nijedna alternativa ne može da pruži, bar ne u potpunosti kao majčino mleko.

Fizički kontakt s majkom doprinosi jačanju psiho-afektivne veze. Dojenje izaziva kontrakcije materice i ona se brže vraća na staru veličinu i položaj. Takođe je i najprirodniji način da vratite staru težinu i izgubite suvišne kilograme.

Dobrobiti za majku su smanjenje rizika za razvoj raka dojke, jačanje imunološkog sistema i jačanje povezanosti s detetom, zbog kontakta kože s kožom. Prednost je i ekonomske prirode, jer je dojenje jeftinije od dohrane. Takođe, nećete morati tokom noći da se budite da biste grejali mleko, sterilizovali flašicu…

Deca koja nisu pila majčino mleko imaju veći rizik da razviju veliki broj bolesti, poput ekcema, jakih respiratornih infekcija, upale srednjeg uha kao i neke vrste meningitisa. Razna istraživanja su pokazala zaštitni faktor majčinog mleka protiv bolesti koje se mogu razviti u kasnijoj dobi, poput astme, dijabetesa tipa 1 i autoimunih bolesti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments