Foto: Lynelle Pienaar Photography

Roditelji jedinaca potpuno su fokusirani na svoje dete. Iz toga neretko proizilazi da oni postaju bolji učenici, imaju razvijenije sposobnosti učenja, razvijeniji vokabular, inteligentniji su, više teže uspehu i slično.

Često se među braćom i sestrama događa da se ponašaju takmičarski, ali i konfliktno jedni prema drugima. To se događa zbog raznih konfliktnih okidača poput međusobnog provociranja i činjenice da su prisiljeni da dele stvari i prostor sa svojom braćom. Jedinci su što se toga tiče potpuno opušteni, nezavisni su, ne razmišljaju takmičarski.

Mana je ta da su manje su skloni da dele stvari. Sve zavisi od vaspitanja i pristupa roditelja prema detetu i o samoj ličnosti deteta, ali činjenica je kada dete nema braću i sestre da je teže naučiti pravilo deljenja igračaka, hrane, odeće i svih ostalih stvari koje su deo njegove svakodnevice. Ako se takav poriv ne kontroliše, dete će razviti sebičnost i neprilagođenost.

Za decu jedince se veruje da se osećaju usamljeno. Mnoga istraživanja kroz istoriju, pokazala su da je osećaj usamljenosti u većini slučajeva prisutan kod deteta od najranije dobi.

Negativni uticaji u porodici poput svađe roditelja ili najbanalnije, visokih očekivanja roditelja prema detetu direktno su usmereni na dete. U slučaju većih porodica, braća i sestre jedni druge štite u ovakvim slučajevima, a kod dece jedinaca je situacija kompleksnija jer su izloženiji takvim uticajima što može uticati na razvijanje detetove ličnosti, na stvaranje njegovog samopouzdanja i zadovoljstva u životu.
Autor: nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments