Foto: Lifehacks

Žene između 35 i 40 godina, koje imaju odnose samo tokom plodnih dana, ostanu trudne u 78 posto slučajeva u prvih godinu dana.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Obstetrics & Gynecology, a pokazali su i da žene između 27. i 34. godine imaju tek nešto bolji postotak uspešnosti ostvarenja trudnoće- 86 posto.

Žene između 35 i 40 godina, koje imaju odnose samo tokom plodnih dana, ostanu trudne u 78 posto slučajeva unutar godine dana, dok njih 84 posto u godinu dana zatrudni ako su u dobi od 20. do 34. godine. Stručnjaci kažu da je žensko telo najspremnije da iznese trudnoću između 21. i 28. godine.

Premda neke majke koje rađaju nakon 35-e, bilo da su prvorotkinje ili ne, pokazuju određenu bojazan zbog kasnijeg porođaja (što se vidi i na portalima za mame gde često traže savete o ovoj temu), sve je više studija poput ove koje pokazuju da ne samo da nemaju znatno manje šanse da zatrudne, već i šanse da s detetom nešto ne bude u redu nisu tako velike.

Neka istraživanja su pokazala da postoje i prednosti majčinstva nakon 35. godine života: tako jedna studija objavljena u stručnom medicinskom časopisu kaže da kasnije rađanje utiče na bolji rad mozga žene i samim tim sprečava odumiranje ćelija, zbog čega će starije mame imati puno bolje pamćenje u godinama u kojima ono obično rapidno opada.

Za studiju je ispitano 830 žena koje su već prošle menopauzu i kojima je testirana moć pamćenja, funkcije mozga i kognitivne veštine, a prikupljali su se i podaci o godinama u kojima su dobile prvu menstruaciju, koliko su trudnoća imale i još niz drugih faktora kojima su želeli da povežu učinke trudnoća, odnosni doba u kojoj su rađale s njihovim opštim mentalnim zdravljem.

Rezultati su pokazali da su žene koje su svoje poslednje dete rodile nakon 35-e (dakle, nije reč isključivo o prvorotkinjama u toj dobi) zaista imaju puno bolju memoriju i puno se lakše izražavaju bogatim vokabularom, ali pokazali su i još nešto- a to je da su žene koje su menstruaciju dobile pre dobi od 13 godina imaju bolje povezivanje i zaključivanje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments