Foto: Medical News Today

Od leukemije godišnje oboli oko 2000 dece, dok je u bogatim zemljama veće za jedan posto, što znači da bi moderan način života mogao biti jedan od razloga. 

“Već 40 godina proučavam leukemiju kod dece. Za to vreme izmenile su se brojne stvari kada je posredi naše razumevanje biologije, kao i lečenje ove bolesti. Danas se možemo pohvaliti podatkom da je oko 90 posto slučajeva kod dece izlečivo. Ali, sve vreme mi se činilo da jedna karika nedostaje, ona koja bi nam objasnila zašto i na koji način se kod potpuno zdravog deteta razvije leukemija i može li se sprečiti”, rekao je profesor Mel Grejvs, prenosi CNN.

Profesor smatra da, ako dete u najranijim godinama nije bilo izloženo mikrobima i bakterijama, ima veću mogućnost obolevanja od leukemije, jer njegov imuni sistem ne uspeva da “nauči” kako se ispravo izboriti s biološkim pretnjama.

Profesor Grejvs je sproveo istraživanje na životinjama. Ono je pokazalo da se kod dela životinja iz grupe koja je nakon dolaska na svet uzgajana u gotovo sterilnim uslovima, nakon izlaganja infekciji razvila leukemija.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments