Pričanje sa nepoznatima može imati pozitivan uticaj na nas

       
Foto: Wow Amazing

Bihejvioralni naučnici Nikolas Epli i Džulijana Šreder su za BBC sproveli anketu među putnicima autobusa i vozova u Čikagu.

Pitali su ih kako bi se osećali kad bi s nekim započeli razgovor tokom jutarnjeg putovanja do posla u poređenju sa sedenjem u samoći. Većina je odgovorila da bi im takvo putovanje bilo najmanje prijatno.

Ali, kada su ipak sproveli eksperiment, pokazalo se da su oni koje su nasumično odabrali za razgovor s neznancem ostvarili najprijatnije putovanje.

Pretpostavke da ostali putnici nisu zainteresovani za razgovor ili da im se nećete svideti, prepreke su koje sprečavaju ostvarenje kontakta. Istraživanje je pokazalo da podcenjujemo u kolikoj se meri sviđamo nekoj novoj osobi nakon započetog razgovora.

I običan pozdrav često se doživljava pozitivnije nego što se čini. Iako se malo ljudi upušta u razgovor, većina će rado porazgovarati s vama ako se osobi obratite s dobrom namerom. Razgovor s neznancem pomaže nam da shvatimo kako i on ima bogat unutrašnji život, misli, osećaje i iskustva baš poput nas.

Epli i Šreder su ustanovili da su putnici koji putuju do posla srećniji kad razgovaraju s neznancem, bez obzira na to koliko sebe doživljavaju ekstrovertnima.

Autor: nsuzivo.rs

Izvor: BBC

Komentari: