Foto: Next Step Beauty

Za prelepu i glatku kožu, treba preduzeti nekoliko jednostavnih koraka. Isprobajte neke od saveta i probudite svoju kožu iz hibernacije.

Kada je letnja nega u pitanju, prvo je bitna hidratacija. Priroda je tu- lubenice i krastavci sadrže 90% vode i savršeni su za hidrataciju kože i kose. A tu je i prirodna kozmetika. Formula Mon cacao hidrolata od nane, ruže, smilja ili lavande, održava kožu hidriranom i veoma je jednostavan za korišćenje, sa velikim učinkom. Možete ga koristiti kao tonik ili jednostavno poprskati direktno na lice i ostavite da se osuši. Hidrolati deluju i na kosu, te ih možete naneti na krajeve vlasi nakon sušenja.

Foto: Aja Koska

“Osim dovoljne količine tečnosti koju unosimo tokom dana, treba imati na umu da je na našem području voda izuzetno tvrda, pa je upotreba tonika za čišćenje lica sjajno rešenje kako bi se koži vratio optimalni pH i kako bi je pripremili za dalje nanošenje preparata za negu lica”, govori Tanja Simović, magistra farmacije i vlasnica novosadskog brenda prirodne kozmetike Mon cacao.

“Kreme koje smo koristili tokom zime, koje su bile bogatije uljima, sada bi trebalo zameniti laganijim, prema tipu vaše kože, sa više vodene faze koje neće izazvati osećaj težine i lepljivosti na licu. To će dodatno pospešiti hidrataciju lica, ali i odraditi potrebnu negu.”

Vitaminska krema koju Novosađanke obožavaju; foto: Aja Koska

Redovni piling može biti sastavni deo rutine, bez obzira na godišnje doba- sve dok vaša koža nije osetljiva, piling može da pomogne da izgleda mladalački i blistavije.

Sav trud koji uložite da vaša koža izgleda dobro i zdravo, neće pomoći ako je ne zaštitite od UV zraka, koji su tokom leta najjači. Iznenađujuće, ali možete se zaštiti i iznutra. Osim krema za sunčanje, pomaže i kuvani paradajz, koji treba unositi svaki dan ako znate da ćete dugo biti izlagani sunčevim zracima. Istraživanja su pokazala da je kuvani paradajz bogat likopenom, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv efekata UV zraka, kao što su opekotine i crvenilo od sunčanja. Takođe, pomažu i maline, kupine i borovnice. Podsećamo, voće i povrće ne zamenjuje kremu za sunčanje.

“Kada je zaštita tela u pitanju sve više je prisutna preporuka korišćenja preparata sa mineralnom zaštitom. U ovim proizvodima koriste se fizički blokatori koji odbijaju sunčeve zrake i ne prolaze u kožu kao što je slučaj sa sintetskim blokatorima. Jedan od njih je prirodni mineral cink oksid. On se kombinuje sa biljnim uljima i buterima koji takođe štite od UV zračenja. Ulja nas štite od UVB zraka koji prouzrokuju opekotine, dok prirodni minerali filtriraju UVA zračenje koje dovodi do prevremenog starenja kože i pojave hiperpigmentacija”, nastavlja Tanja.

Foto: Privatna arhiva

Ovi preparati se ne moraju nanositi ranije da bi bili efikasni, deluju čim se namažu. Bitna informacija za sve koje žele bronzani ten je da se i to postiže zbog velikog udela kakao butera.

“Uz kakao buter, tu su i ulja oraha i šargarepe koja se koriste za negu posle sunčanja da bi što duže zadržali željenu boju. Jedan proizvod možete koristiti da pripremite kožu za više sunca, da ga koristite tokom sunčanja za preplanuli ten i da nastavite sa njim kao negom posle sunčanja.”

Foto: CareSpot

Leti nas najviše muči prekomerno znojenje ili hiperhidroza. Pri velikim temperaturama ili fizičkom radu telo izlučuje vlagu. Oko 1% ljudi se znoji prekomerno bez nekog očiglednog razloga.

“Prirodnim dezodoransima neutrališemo neprijatne mirise bez zapušavanja pora. Potpuno su neškodljivi, preporučljivi za decu koja kreću sa upotrebom u nekom tinejdžerskom dobu.”

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments