Probiotici ne deluju kod dečjih tegoba

       

Probiotska terapija neučinkovita je u lečenju dečjih dijareja, povraćanja ili bolova u stomaku uzrokovanih gastroenteritisom, pokazale su dve velike studije u SAD-u i Kanadi.

Gastroenteritis je veliki problem kod male dece posebno u siromašnim zemljama u kojima je to drugi vodeći uzrok smrti širom sveta među decom u dobi do pet godina. U SAD-u bolest generiše oko 1,7 miliona poseta lekarima svake godine. Nema učinkovitog lečenja i doktori većinom nastoje da osiguraju da deca ne dehidriraju i da spreče da se bolest ne proširi na okolinu dok ne prođe sama od sebe.

Rezultati nekih malih i slabo kontrolisanih studija uverili su mnoge bolnice i neka medicinska društva da prihvate lečenje probioticima, sada industrijom vrednom 47 milijardi dolara, navodi Rojters.

Američko istraživanje bilo je sprovedeno u 10 pedijatrijskih ustanova i obuhvatilo je 971 dete, a prosečno trajanje dijareje bilo je 49,7 sati s probiotskom formulom i 50,9 sati s placebom. Bolest se proširila na ukućane u 11 posto slučajeva dece lečene probiotskim lekovima, i u 14 posto onih koji su primali placebo što je razlika koja nije statistički značajna.

I u kanadskoj studiji trajanje dijareje i povraćanja bilo je isto bez obzira na način lečenja kod 886 dece obuhvaćene istraživanjem. Povraćanja su bila učestalija u probiotskom lečenju.

“Loša je vest da nemamo magičnu tabletu koja će omogućiti da dijareja i povraćanje pre prestanu. Dobra je vest da će potrošači sada raspolagati informacijama, a zdravstveni radnici mogu se fokusirati na terapije za koje je dokazano da deluju” kaže Fridmen, profesor na kanadskom univerzitetu i vođa istraživanja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments