Foto: The Conversation

Dnevni san može poboljšati raspoloženje deteta, smanjiti nervozu, plakanje i ispade besa. Istraživanja pokazuju da deca koja spavaju tokom dana ređe obolevaju, rastu viša i manja je verovatnoća da će biti gojazni kad odrastu.

Elizabet Pentli, stručnjakinja za roditeljstvo i mama četvoro dece, nudi nekoliko razloga zašto dete ne želi da zasti i predloge za rešavanje svakog problema.

Problem: Dete je preraslo dosadašnji raspored spavanja 
Rešenje: Razmislite o promenama u njegovom životu, rastu i razvoju. Je l’ naučio da puzi ili je krenuo u jaslice? Svaka promena može uticati na uzroke nespavanja. Posmatrajte svoje dete i pratite znakove umora između spavanja i prilagodite raspored spavanja njegovim potrebama.

Problem: Raspored spavanja nije dosledan svaki dan 
Rešenje: Za vreme radnih dana, vreme spavanja i vreme buđenja su vrlo specifični, ali vikendom je sve malo opuštenije. Druge nedoslednosti takođe mogu uticati na spavanje, vaše dete u jaslicama ili vrtiću spava u određeno vreme, ali kod kuće se ne pridržavate tog rasporeda. Stvorite raspored koji je moguće održati tokom dana i učinite sve kako bi ostali unutar njega (neka odlaganje rasporeda bude najviše pola sata).

Problem: Dete je jako umorno i preopterećeno kad treba zaspati 
Rešenje: Ako ste propustili znakove umora i vreme kad dete treba da ode na spavanje, sve se može pretvoriti u plakanje, nervozu i ispade besa. Takođe, to znači da dete neće moći da zaspi kada ga konačno stavite u krevet. Naučite da prepoznate znakove spavanja koje možete pratiti jedan sat nakon što se dete ujutro probudilo jer je odmorno. Uporedite to s njegovim ponašanjem od večere do spavanja kada većina dece pokazuje znakove umora. Kako se približava vreme spavanja govor tela počinje da se razlikuje. Cilj je staviti dete da se odmara popodne čim pokazuje prve znakove umora. Tada dete lako zaspi, a spavaće bolje i duže.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments