Problemi roditelja utiču na bebu tokom trudnoće

Foto: Medibank

Stres i psihičko zdravlje roditelja tokom trudnoće može biti odgovorno za emocionalne probleme deteta nekoliko godina kasnije, pokazuje novo istraživanje. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Development & Psychopathology.

Temelji se na iskustvima 440 majki i očeva s prvim detetom. Pratili su ih 4, 14 i 24 meseca nakon rođenja deteta. Analizirajući roditelje otkrili su da je prenatalno stanje mame imalo direktan uticaj na ponašanje deteta kada je imalo dve godine.

Majke koje su pretrpele stres i anksioznost u prenatalnom razdoblju imale veću verovatnoću da će njihovo dete pokazati probleme u ponašanju, poput ispada besa, nemira i uzrujanosti.

Takođe, partneri koji su imali međusobne konflikte i osećaj nezadovoljstva tokom trudnoće, kada je njihovo dete imalo dve godine osećalo je više emocionalnih problema u novim situacijama. Ti problemi kretali su se od zabrinutosti, tuge, čestog plakanja i prestrašenosti.

Ovo istraživanje pratilo je roditelje u dužem vremenskom periodu i usredsredilo se na dečje ponašanje u prve dve godine. Ova istraživanje pokazuje koliko je važno dati podršku roditeljima koji očekuju dete. 

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti