Foto: VideoBlocks

Postoje promene o kojima ne govore jer ih je sram stavljati sebe na prvo mesto.

Dolazak deteta menja život žene. Većina promena je očita- dnevna rutina okreće se naopako, noći više ne služe za spavanje, u život ulazi nova briga koja traje celi život. Ali, postoje i promene o kojima žene ne govore jer ih je sram stavljati sebe na prvo mesto.

Anketa koju je proveo ChannelMum.com pokazala je da se više od 90 posto novopečenih mama oseća preopterećeno i usamljeno otkako su dobile decu. Tri od njih pet kriće svoje osećaje od partnera i bližnjih. Većina anketiranih mama, njih 80 posto, otkrile su kako bi htele imati više prijateljica među mamama, ali i da neće učiniti prvi korak kako bi stvorile nova poznanstva.

“Sve mi znamo da trudnoća i porođaj fizički menjaju naše telo, ali dolaskom prinove u naš život događaju se i velike psihičke promene. Zastrašujuće je da u doba društevih mreža i ekspanzije komunikacije, devet od deset  mama se oseća izolovano i usamljeno, što sa sobom nosi ozbiljne posledice”, upozorava Sioban Frigard, osnivač Channel Mum.

Posledice mogu biti anksioznost i depresija. “Osećam da sam se promenila otkad sam rodila dete i teško mi je da to prihvatim. Osećam se usamljeno, čak i kad su ljudi tu. Krivica me tera da umirem iznutra”, otkriva jedna od anketiranih mama.

“Osećam se usamljeno otkad sam rodila. Tu i tamo neko me poseti, partner ponekad uzme slobodan dan da bude sa mnom i moj sin je tu stalno- ali i dalje ne mogu normalno komunicirati i družiti se s ljudima. Ima dana kada uopšte nemam motivacije za bilo šta”, kaže druga.

Evo što psiholozi poručuju mladim mamama:

  • što češće izlaze u parkiće sa svojom decom i druže se tamo s drugim mamama;
  • da se nasmeju svakoj ženi koja gura kolica;
  • da od nekih uzmu broj telefona i pozovu ih na kafu;
  • da zamole partnera da pričuva dete kako bi imale vremena za sebe i svoje prijatelje;
  • da unajme bebisiterku kako bi makar 2 puta mesečno imali slobodno vreme za partnera i sebe, za odlazak u bioskop sa njim, večeru, druženje sa prijateljima, šetnju.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments