Foto: Hackensack Meridian Health

Provođenje mnogo vremena surfujući na internetu, posebno na društvenim mrežama, može smanjiti kreativnost mladih i pogoršati njihov osećaj samoće.

Istraživači Državnog univerziteta u Milanu i britanskog Svonzi univerziteta u Velsu su objavili svoje istraživanje u časopisu Journal of Computer Assisted Learning.

Pjero Barbanti, docent neurologije i sporta na univerzitetu u Rimu, objašnjava da istraživanje dokumentuje kako studenti provode više vremena na društvenim mrežama, nego u potrazi za vestima i informacijama.

To se događa zbog “zavođenja” nervnog sistema komunikacijom koja se odvija u slikama, a ne konceptima.

“Na društvenim mrežama postoji obilje raznih videa i fotografija koje zadovoljavaju naš najinstinktivniji deo. Ali, paradoksalno, kako se ponavljaju fotografije osoba koje pratimo, to smanjuje našu maštovitu i kreativnu sposobnost. Ta sposobnost koja nas kao decu čini da se osećamo hipnotizovani kod pričanja omiljene bajke i koja budi u nama našu maštu i snove”, ističe docent Barbanti.

Foto: Social Media HQ

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 285 studenata, a ocenjivanje se obavljalo na temelju nekoliko aspekata: korišćenje digitalnih tehnologija, veštine učenja, motivacija, anksioznost i osećaj samoće.

Čak jedan od četvoro mladih reklo je da provode više od 4 sata dnevno onlajn, dok je preostali deo bio od 1 do 3 sata dnevno. Internet zavisnost je takođe povezana i s “osećajem samoće koji bi bio daleko teži” kada bi se morali da se uklope u stvarnosti bez pomoći tehnologije. Pravi rizik, prema istraživačima, je pogoršati usamljenost koju mladi ljudi već itekako snažno osećaju.

Ne uništava samo kreativnost, već je i faktor rizika za gojaznsot. Ako je vaš odgovor potvrdan na pitanje da li telefon koristite više od pet sati dnevno, tada vas moramo upozoriti da se u tom slučaju rizik od gojaznosti penje na čak 43 posto, što je dokazalo najnovije kolumbijsko istraživanje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments