Foto: USA Today

Psihološkinja Kristina Halet objasnila je za Mindbodygreen da to može biti zdravo i navela četiri razloga zašto uživamo u filmovima zbog kojih ćemo se rasplakati.

“Gledanje tužnih filmova može biti terapijsko. To može biti zdrava navika ako želite da plačete”, rekla je Halet. Ovo iskustvo izjednačila je sa slušanjem tužne muzike ili sećanje na događaje iz prošlosti ili gubitke.

“Poistovećivanje s likom u filmu je način da saosećamo”, rekla je dalje. Ovo može pomoći ljudima da razumeju brata, sestru ili prijatelja s kojima se ne slažu uvek. S druge strane “to može povećati osećaj povezanosti i podrške” kod osobe koja gleda film. To može biti posebno korisno za ljude koji imaju problema s traženjem pomoći. Povezivanje s likovima, čak i kada su izmišljeni, može učiniti da se ljudi osećaju manje izolovano.

Isečak iz filma “Čudo”, foto: Paging Supermom

“Tuga zbog filma može biti bolja od tuge u ličnom životu, delom i zbog toga što smo svesni da to nije naš život ili iskustvo”, nastavlja psihološkinja. Lična tuga može biti prevelika i ponekad iscrpljujuća.

Postoje fizičke prednosti dobrog plača. Istraživanja su dokazala da postoje umirujuće prednosti plakanja jer se oslobađa oksitocin i endorfin. “Oslobađanje ovih hormona može povećati našu toleranciju na fizičku i emocionalnu bol”, objašnjava dalje.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments