Foto: Power of Positivity

Budući da većina ljudi redovno ne čisti grickalice za nokte, mogu preneti neke ozbiljne bolesti. Pomoću grickalica i makazica za nokte može se širiti hepatitis C, bakterijske i gljivične infekcije.

Prema kliničkoj psihološkinji Aleksandri Laš, ono što je možda granično za jedan par, za drugi je potpuno u redu. Ona je, sa još nekoliko stručnjaka, objasnila gde bi trebalo postaviti granice.

Lozinke i uređaji

Prema Laš, kada se radi o telefonima, kompjuterima i uređajima koji imaju lozinke zavisi šta je dobro za određeni par. “Radi se o kulturi ponašanja u vašoj vezi”, kaže Laš za Bustle i da je u redu ono što je prijatno za vas. “Veza znači da osobe imaju veze s svetom one druge osobe, ali da se i poštuje individualnost i privatnost”, objašnjava. Važno je razgovarati s partnerom i istraživati osećaje druge osobe.

Prijatelji i društvene mreže

Laš primećuje da je važno za osobu da ima samostalno vreme za prijatelje. Sve je stvar dogovora, ali jedino što misli da je zabrinjavajuće su ekstremi- “Isključivanje partnera nije u redu, ali imati odvojeni društveni život do jednog stepena je u redu”. Objašnjava da je cilj imati društvene odnose koji su pošteni za oba partnera.

Brijači

“Pozajmljivanje brijača od partnera za brzo brijanje ne samo da širi bakterije, već možete preneti i mnoge ozbiljne patogene bolesti, poput hepatitisa B i C”, kaže dr Niket Sonpal, internista.

Slušalice

Dr Sonpal objašnjava da bi o ovome trebalo razmisliti. Slušalice bi trebalo redovno čistiti i svako bi trebalo da ima svoje.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments