Foto: Levin JCC

Majke moraju postaviti deci pravila, ali ih i prihvatiti kao zasebne individue kako bi razvili svoju nezavisnost.

Nema ispravnog i pogrešnog pristupa odgajanju dece, a psiholog Stephan Poulter definisao je pet tipova majki, njihove prednosti i mane.

Perfekcionistički tip

Ovaj tip majki želi imati sve pod kontrolom, a letvicu postavljaju visoko i sebi i deci. Nije im stalo do tuđih saveta, a posebno im je važan utisak koji će ostaviti na druge. Deca ovakvih majki često su sklona preteranoj samokritičnosti i teško otvoreno pokazuju emocije. Dobra strana ovakvog oblika majčinstva je što su deca kad odrastu odgovorna i predana svemu što rade.

Najbolje prijateljice

Zbog izbegavanja odgovornosti i manjka pravila ponašaju se prema deci kao prema sebi ravnima. Motiv je vrlo često strah od toga da će, prihvate li klasičnu ulogu majke, njihov “bezbrižan” život biti završen. Deca su u “partnerskom” odnosu s mamom, zbog čega se kasnije u vezama mogu osećati nevoljeno i podcenjeno.

Nepredvidive majke

Ovakav stil karakterišu česta ljutnja i teskoba tako da njihove vaspitne metode zavise od trenutnog raspoloženja. U svemu vide potencijalni problem i često svoje strahove prenose na decu, koja rano nauče da prepoznaju različite tipove ljudi kako bi mogla da se nose s tuđim nepredvidivim osećajima, ali mogu biti sklona depresiji i imati ispade besa.

Ja na prvom mestu

Ovaj tip majki ne shvata i ne uvažava decu kao zasebne pojedince, vrlo su nesigurne i orijentisane samo na sebe. Deca često smatraju da je njihova uloga da naprave sve da se majka oseća dobro, pa su i kasnije u životu odana i spremna pružiti potporu. Ipak, često sumnjaju u svoju sposobnost odlučivanja i veruju da je majčino razmišljanje ispravnije i važnije nego njihovo.

Potpune majke

Ovaj oblik majčinstva je idealan jer je emocionalno uravnotežen. One pomažu deci da razvijaju svoju nezavisnost, ne teže savršenstvu, a deca se kasnije u životu usude da rizikuju, probleme doživljavaju kao izazove i bez straha ostvaruju emocionalne veze.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments