Pubertet kod devojčica

       

Pubertetske promene mogu započeti vrlo rano, odnosno već sa 7 godina kod devojčica. Mogu započeti i vrlo kasno, odnosno u dobi od 13 godina.

Početak pubertetskog sazrevanja za devojčice je 8 godina, a u tom dobu se javljaju prve spoljne promene na telu kod većine devojčica, ali i hormonske promene koje dovode do tih spoljnih promena počinju nekoliko godina ranije.

Početni porast hormona koji se događa od 6 do 9 godine kod devojčica i naziva se adrenarha. Oko dve godine nakon tog događaja javlja se gonadarha kada se hormoni polnih žlezda počinju pojačano lučiti.

Dolazi do razvoja primarnih i sekundarnih polnih karakteristika koji kod devojčica obično počinje između 8. i 14. godine (s prosekom oko 11. godine).

Polno sazrevanje nadziru polni hormoni, a glavna vrsta ženskih polnih hormona su estrogeni. Njega luče jajnici, a odgovoran je za brojne fizičke promene kod devojčica u pubertetu, poput razvoja grudi i materice, stvaranja jajnih ćelija i razvoja polnih karakteristika, kao i pojavu promena u razvoju koštanog sistema. Progesteron je drugi ženski polni hormon koji luče jajnici, a odgovoran je za nadzor menstrualnog ciklusa.

Prva menstruacija se pojavljuje kasnije u pubertetu, a prvi menstrualni ciklusi su često neredovni i tokom prvih nekoliko godina menstruacije devojke ne ovuliraju svaki menstrualni ciklus. Obično se javlja oko 13. godine, ali je raspon menstruacije širok (od 9. do 15. godine).

S obzirom na hormonalne promene i promene u fizičkom razvoju, pubertet za većinu adolescentkinja predstavlja izazovan životni prelaz na koji različito reaguju.

Pubertetske promene imaju veći učinak na devojčice. S obzirom na naglasak društva na ideal mršavosti, nije čudo što devojčice postaju zabrinute zbog svog fizičkog izgleda tokom puberteta i da im on postaje izuzetno važan. Kod devojčica se često može pojaviti depresivnost i zabrinutost oko izgleda i načina na koji je posmatra okolina zbog izgleda.

Pubertet ima svoje prednosti i nedostatke s kojima se devojčica, ali i njihovi roditelji treba da znaju da se nose. Istraživanja su pokazala kako devojčice na prvu pojavu pubertetskih promena (rast grudi) uglavnom pozitivno reaguju, ali kako se dalje razvijaju te se pozitivne reakcije stišavaju.

Bilo kakve promene (hormonalne, fizičke ili psihičke) nemaju nikakve povezanosti s odnosom devojčica s roditeljima, ali uočava se velika važnost u tome kako roditelji doživljavaju svoje devojčice koje odrastaju.

Način na koji članovi porodice gledaju na njihov pubertet puno znači devojčicama u nošenju s problemima i poteškoćama tog prelaznog razdoblja. Zbog toga bi roditelji trebalo da prate promene i u skladu s time se i ponašati, kao i shvatiti da se devojčice menjaju i emocionalno i da neke stvari doživljavaju na drugačije načine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments