Različite vrste kafa različito utiču na organizam

       
Foto: Still in Belgrade

Naučna istraživanja pokazala su kako se učinci kafe razlikuju zavisno od vrste i načina pripreme.

Instant kafa– Tradicionalno se smatra najmanje kvalitetnom kafom. S obzirom na to da je ”slabija”, manje utiče na brzinu otkucaja srca. Mnogi veruju da je upravo zbog toga odlična supstitucija za klasičnu kafu kad je reč o lakšim srčanim bolesnicima. Uz veću dozu vode ili mleka, mogla bi biti dovoljno lagana za njih.

Espreso– Užitak u njoj traje nešto kraće i mnogima je zapravo previše gorka i previše teška, ali ima i svoje prednosti. Espreso u koji nisu dodati šećer i mleko zapravo pomaže mršavljenju na način da umanjuje osećaj gladi i zadovoljava dnevnu potrebu za kafom bez dodatnih kalorija. Jako brzo razbuđuje.

Kafa s mlekom– Kada je reč o mleku koje mnogi dodaju u svoju kafu, razvijaju se brojne diskusije. Godinama se mislilo da mleko poništava učinak antioksidansa iz kafe. Ipak, u studijama se pokazalo da mleko ne utiče na antioksidanse koji štite naše pamćenje i zdravlje jetre. Što se mleka tiče- svejedno je. Ipak, izdašnije količine mleka ne preporučuju se osobama koje pokušavaju da izgube kilograme. S druge strane, mleko se preporučuje svima koji pate od viška želučane kiseline. Mleko će neutralizovati kiselost kafe i šanse da ti neće teško pasti na želudac su veće.

Turska kafa- Originalna turska kafa zapravo je jako slatka, ali turska kafa kakvu pripremamo kod nas često je gorka i samim time- malo zdravija od samog originala. Dosta je jaka i intenzivno podiže energiju. Kofein, među ostalim, pojačava brzinu i intenzitet disanja i smanjuje osjećaj umora. Ipak, treba računati na to da je osobama koje nisu navikle na ovu vrstu kafe potrebno neko vreme da se naviknu na nju, a mogle bi se, tvrde stručnjaci, u slučaju velike konzumacije mogle javiti i želudačne tegobe.

Beskofeinska kafa– Mnogi ljubitelji kafe zaziru od bezkofeinske verzije jer misle da nema kofeina, ali istina je da ona u sebi ipak sadrži manju dozu kofeina. Ipak, doza je znatno manja nego od doze u običnoj kafi. Ova vrsta preporučuje se obolelima od hipertenzije. Osim toga, i mnogim se trudnicama savetuje prelazak na ovu vrstu kafe. Brojni veruju da je reč o ”zdravoj alternativi”.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments